StarshinaZapasa (starshinazapasa) wrote,
StarshinaZapasa
starshinazapasa

Моя статья на норвежском

Trivelig å se dere. Og tillat oss allerede nå å gratulere med den siste folkeavstemningen i deres liv. Flere «viljesytringer» blir det nemlig ikke. Dere kommer ganske enkelt ikke til å få velge igjen – aldri og ingenting. Aldri og ingenting. Ikke engang fargen på grensene til deres egen bakgård. Legg det straks på minne.
For det andre kan dere si farvel til TV-kanalene deres. Adjøss direktesendinger, talkshow og debattprogrammer. Hei til svartmalinger, døde kropper, dumskaller og vitser om tiss og kjønn. Propaganda i stedet for nyheter, hardcore! Ekstrasendinger med Putins evighetsmonologer.

20 prosent av soldatene dør
For det tredje har vi vernepliktshæren. Et kapittel for seg. I de 23 årene som er gått etter Sovjetunionens fall, har dere naturligvis glemt hva en okkupasjon innebærer når barna deres innkalles til militærtjeneste. Skjønt det gjør ingenting. Dere kommer snart til å huske det. Særlig når deres barn i vår – sorry, jeg mener deres – hær begynner å dø av sykdommer som ungdommer andre steder i verden ikke har dødd av på 100 år. Lungebetennelse, for eksempel. Vant til Krims terreng må de tjenestegjøre på øya Kunasjir i Stillehavet. Det kan også være en god idé å ta en titt på hva "Kaukasus-styrken" har tatovert på de glattbarberte skallene sine.Jo, forresten, her er en link som dere kan notere dere med det samme. Den går til stiftelsen Mødrenes rett, som i 20 år har støttet pårørende til falne vernepliktige. Bare i fjor hjalp fondet 2465 familier. Apropos døde vernepliktige dreide 20 prosent seg om selvmord, 20 prosent «fremprovosert selvmord», 25 prosent sykdommer og 5 prosent ble mishandlet til døde. Men som det heter i sangen: Gråt ikke, min jente
Og jo, i Russland stiger pensjonen for invalidiserte soldatmødre til omkring 250 kroner i måneden når familieforsørgeren dør. Dere hørte ikke feil. Om noen år er det dere som vil motta den. Velkommen til vårt rettssystem.

Apropos rettssystemet. Det er en altfor lang historie, så jeg minner bare om dette: Å vekke hat mot religiøse, krenke troendes følelser, offentlig forsvare terrorisme (det vil si kommentarer på Facebook), ekstremistiske ytringer, bakvaskelse – alt dette faller inn under straffeloven. Å fornekte historien, hindre medborgeres ferdsel, samle flere enn fem personer uten tillatelse, oppføre seg umoralsk, alt dette – og mye, mye mer – administrerer politiet direkte.

Styrket åndelig samhold
Nå, kosakkene våre ser dere ut til å ha stiftet bekjentskap med allerede. Kjekke gutter, eller hva? Og likevel er det ingenting, ingenting. Dere har jo fremdeles ikke sett prestene våre. Forresten står vi midt oppe i et føderalt program som skal heve åndeligheten blant befolkningen og styrke det åndelige samholdet under mottoet «en kirke på hver tomt». Der dere trodde at dere skulle få en barnehage eller et veikryss – der får dere en kirke. Ja, sånn er det hjemme hos meg – utenfor vinduet mitt bygger man en akkurat nå i stedet for å reparere trafikklysene. Her er det køer hver eneste morgen, men blås i veikrysset! Her trengs en kirke og ingenting annet. Jaja, bare glem det, dere vil forstå det med tiden.

Oi, det glemte jeg nesten: Det er selvfølgelig dere som må betale regningen – sikkert som amen i kirken. Statsforvaltningen i Elektrostal, som fikk ideen til denne åndelige innovasjonen, kommer til å lære dere hvordan det fungerer.

Tja, når vi likevel er inne på dette med regninger. Vi har jo en stor boligreform på gang. Den ble til for mer enn ti år siden. Og vi er akkurat inne i en ny runde. Så snart vil det koste over 5000 kroner i måneden å leie en leilighet.

Konfiskerte eiendommer
Og så var det jo privilegiene deres! Dere har vel allerede fått kompensasjon for konfiskerte eiendommer? Ikke det? Aha ... Jeg er faktisk misunnelig på dere. Hvor mange interessante oppdagelser venter ikke dere?

Forresten, øvelser i grenen «spre samlinger av misfornøyde pensjonister» gjennomførte vår Dzerzjinskij-divisjon allerede for fem år siden. Jeg er overbevist om at de gjerne deler sine erfaringer med deres spesialstyrke Berkut.

Men bagateller som konfiskeringen av de beste tomtene til palasser og herregårder, omfordelingen av selskaper – alle sammen! – riving av og påsatte branner i leiegårder så man kan bygge kjøpesentre og så videre, og så videre, og så videre. Ja, det har jeg ikke tenkt å gå nærmere inn på. Heller ikke skattekontorene, helsesentralene, brannstasjonene, påtalemyndigheten, politistasjonene, sikkerhetstjenestens lokale kontor, kommuneforvaltningen og så videre, og så videre, og så videre. Dere lever vel likevel mest av turismen der nede? Ah, glem den, glem den. Hos oss kaller vi det dagdrømming. Glem det også. Dere kommer til å venne dere til det.

Ja, apropos turismen – visst har dere hoteller hos dere? Med beliggenhet ved kysten? På hele Krim-halvøya? Nå, det spiller ingen rolle. Det spiller ingen rolle. For snart finnes det ingen hoteller med beliggenhet ved kysten deres.

Stenge for havet
Skjønt det blir jo en praktfull datsja til guvernør Aleksandr Tkatsjov! Datsja til forsvarsminister Sergej Sjojgu! Datsjaer til alle senatorer! Datsjaer til alle deputerte! Datsjaer til alle generaler! Og etter dem kommer hele sentralkomiteen og alle statsadvokatene! Bare tenk hvilke yachter som vil kaste anker ved alle private brygger hos dere! Og hvilke innhegninger som vil bli bygget og stenge for havet deres!

Skjønt dere må selvfølgelig nøye dere med den kommunale badestranden i Sevastopol.

Forresten anbefaler jeg at dere lærer dere reklameordene «Dere har mange, jeg har en!» og «En kasse for alt» i det russiske postvesenet, Sberbank, Pensjonsfondet, sosialkontoret – nå er alt dette deres. Gratulerer.

Ah, nettopp – Sberbank, Sparebanken. Igjen har dere hatt utrolig flaks – vi har akkurat innledet en ny runde med pensjonsreformer hos oss. Tidligere var det ingen som begrep hvordan man regnet ut pensjonene, og nå begriper vi enda mindre – hvis det i det hele tatt blir noen pensjon.

Forresten er det like bra at dere lærer dere to begreper til: KTO, som står for kontraterroroperasjon, og hexogen. Dette er viktig. Helt sant. Og forsøk i fremtiden å unngå plasser med andre mennesker, togstasjoner, flyplasser – ja, spesielt togstasjoner og flyplasser – bussholdeplasser, torg, konserter og forsamlinger i det hele tatt.

Hvis dere likevel må fly, sørg da for å være på flyplassen tre timer i forveien. Ved hver inngang kommer det til å være kontroll. Spøk helst ikke med vaktene. Fjern skjegget. Farg håret blondt. Vreng lommene og la dem ransake dere uten å mukke. Gå aldri – aldri! – hjemmefra uten ID-papirer.

Ja, glem heller ikke sanksjonene fra våre internasjonale venner, det vil si våre nye fiender. Dere tilhører jo Russland nå.

Så var det litt annet småtteri. Og ikke så rent lite heller:

Det er forbudt å demonstrere i Russland.
Det er forbudt å gjøre motstand mot ulovlige arrestasjoner og ulovlig frihetsberøvelse.
Det er forbudt med selvbestemmelse i regionene. Det er forbudt å forlate Den russiske føderasjon. Separatisme er forbudt.
Det er forbudt for utlendinger å adoptere russiske barn.
Det er forbudt å agitere for homoseksualitet.
Det er forbudt for Madonna og Lady Gaga å opptre.
Det er forbudt å sette opp ikke godkjente plakater.
TV-kanalen Dozjd er forbudt.
I disse dager vil onlinepenger bli forbudt.
Prisene i Moskva er dobbelt så høye som i Kiev. På alt.
Og sånn helt til slutt, hos oss (og nå også hos dere) er det forbudt å selge alkohol fra klokken elleve på kvelden til klokken åtte om morgenen. Edruskapsloven, må vite.

Kort sagt: Welcome home!

Arkadij Babtjenko er journalist og forfatter av blant annet «Krigens farger» (Ersatz) og «Bilder av en liten krig» (Ersatz). Han arbeider i dag som krigsreporter i avisen Novaja Gazeta.
http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Velkommen-til-Russland_-kjare-Krim-beboere-7511325.html#.UzPPPlzF-35
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Пишите правильно.

  Я вас прошу. Бога ради. Не пишите вы "эсминец". Эсминец - эту формулировку придумали люди с песьими головами. А в оригинале эта штука называется…

 • Ура! Новый Запоребрик! Трэш и отжиг.

  Ад и... Тоже ад. Деревня Гнусино и вертолёт из колбасы. Русский офис ютуб долго думал, можно ли мне публиковать это видео, в итоге опубликовал…

 • Скажи окрошке нет!

  Окрошка на квасе - полное говно. И окрошка на кефире - полное говно. Окрошка вообще - полное говно. В этом вечном противостоянии окрошек дед…

promo starshinazapasa june 10, 2022 09:45 416
Buy for 500 tokens
Продолжаем проект "Журналистика без посредников". Новоприбывшим френдам пару слов о сути. Предлагаю простую схему, работающую уже во всем мире. Которую вкратце можно охарактеризовать так: "я пишу что вижу, вы переводите, сколько считаете нужным", То есть, я пишу свои…
 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 42 comments

Recent Posts from This Journal

 • Пишите правильно.

  Я вас прошу. Бога ради. Не пишите вы "эсминец". Эсминец - эту формулировку придумали люди с песьими головами. А в оригинале эта штука называется…

 • Ура! Новый Запоребрик! Трэш и отжиг.

  Ад и... Тоже ад. Деревня Гнусино и вертолёт из колбасы. Русский офис ютуб долго думал, можно ли мне публиковать это видео, в итоге опубликовал…

 • Скажи окрошке нет!

  Окрошка на квасе - полное говно. И окрошка на кефире - полное говно. Окрошка вообще - полное говно. В этом вечном противостоянии окрошек дед…